Richard Dawkins despre Charles Darwin PDF Imprimare Email

Succesele Asociaţiei Umaniste Române la Londra

Prima parte – Richard Dawkins

După cum se ştie, Asociaţia Umanistă Română a organizat, în cadrul manifestărilor legate de „Anul Darwin”, un concurs pe teme de evoluţionism pentru elevi şi studenţi. Celor 6 câştigători li s-a oferit, ca premiu, o excursie la Londra în perioada 3-12 iunie 2009 unde au avut ocazia să asiste la conferinţe ştiinţifice şi filosofice, să viziteze muzee şi zone istorice renumite, să vizioneze spectacole şamd. De asemenea, au avut ocazia să întâlnească şi să discute cu personalităţi importante precum Richard Dawkins, filosoful Anthony Grayling, David Pollock - preşedintele European Humanist Federation.

Octav Popescu, Remus Cernea, Robert Munteanu, Carmen Matias, Dan Niculescu,
Călina Cenan, Iulia Dimitru, Richard Dawkins, Cătălin Iacoban, Andreea Mironiuc, Irina Istrate
6 iunie 2009, Conway Hall, Londra

La Adunarea Generală a European Humanist Federation din 5 iunie, Asociaţia Umanistă Română a devenit membră a acestei organizaţii prin votul ei unanim. Pe 7 iunie Asociaţia Umanistă Română a devenit membru asociat al International Humanist and Ethical Union prin votul unanim al Adunării Generale. Pe 10 iunie, printr-o conferinţă de presa ţinută împreună cu organizaţia britanică „Sophie Lancaster Foundation”, Asociaţia Umanistă Română a lansat o nouă campanie despre care vor fi oferite detalii suplimentare în câteva zile, o dată cu lansarea unui nou site dedicat acesteia. Cu aceste prilejuri am oferit un DVD multimedia cu filme, fotografii si documente în limba engleza despre 8 dintre acţiunile şi campaniile demarate de asociaţia noastră în doar 10 luni de la înfiinţare.

Coperta DVD-ului

Asociaţia Umanistă Română a fost aplaudată la scenă deschisă în mai multe rânduri, impresionând în mod deosebit persoanele prezente la conferinţele şi reuniunile umaniste ţinute la Londra în perioada 5-10 iunie. Despre toate aceste momente şi evenimente vom prezenta detalii pe parcursul câtorva episoade.

Delegaţia României la Londra - Tower bridge

Costurile acestei excursii au fost acoperite în cea mai mare parte de către sponsorul principal – agenţia de turism Kiss Travel care a achitat biletele de avion pentru cei 10 membri ai delegaţiei (6 câştigători ai concursului plus 4 membri ai asociaţiei) plus cazarea la Londra pentru cei 6 câştigători ai concursului. De asemenea, European Humanist Federation a suportat taxa de participare la conferinta „Darwin, humanism and science” din 6 iunie pentru cei 6 câştigători ai concursului pe teme de evoluţionism. Partenerii proiectului „Anul Darwin” sunt Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Revista National Geographic România. De asemenea, British Council Romania a fost partener al concursului pe teme de evoluţionism iar RFI România, Evenimentul zilei şi Academia Caţavencu au fost parteneri media.

Remus Cernea, Monica David, Robert Munteanu, Andreea Mironiuc, Călina Cenan, Cătălin George Iacoban, Anthony Grayling, Dan Niculescu, Irina Istrate, Iulia Dumitru, Octav Popescu, Carmen Matias

Cei 6 câştigători ai concursului pe teme de evoluţionism sunt Andreea Mironiuc (elevă, Piatra Neamţ), Robert Munteanu (elev, Lupeni), Ioana Călina Cenan (elevă, Cluj), Cătălin George Iacoban (elev, Baia Mare), Iulia Dumitru (studentă, Bucureşti), Irina Istrate (studentă, Bucureşti). Ei au fost însoţiţi de Monica David, Dan Niculescu, Octav Popescu şi Remus Cernea, membri ai asociaţiei şi de Carmen Matias, profesoara de biologie a lui Cătălin George Iacoban.

Remus Cernea şi Richard Dawkins

În acest prim episod vom prezenta mai jos 8 parţi cu conferinţa despre Charles Darwin ţinută de Richard Dawkins sâmbătă 6 iunie 2009 de la Conway Hall, Londra. În introducerea pe care doamna Polly Toynbee, Preşedintele British Humanist Association, o face lui Richard Dawkins, sunt o serie de referiri la activităţile Asociaţiei Umaniste (începând cu minutul 2 şi 45 de secunde).

Irina istrate, Iulia Dumitru, Andreea Mironiuc, Robert Munteanu, Călina Cenan, Cătălin George Iacoban, David Pollock, Remus Cernea, Monica David, Dan Niculescu, Octav Popescu

La realizarea DVD-ului prezentat la Londra au lucrat Monica David şi Remus Cernea (editare filme, fotografii şi texte), Gudrun Janzer şi Andreea Râpeanu (traduceri din limba română în engleză), Ana Farcaş şi Liviu Gelea (interfaţa), imaginea de pe copertă fiind realizată de Mihaela Murariu. Implicarea membrilor şi a simpatizanţilor asociaţiei în acţiunile de până acum a fost determinantă pentru impactul şi succesul acestora şi le mulţumim încă o dată cu acest prilej.

PS: Vă invităm să semnaţi Declaraţia de susţinere a principiilor statului secular în România!

Mai jos sunt cele 8 părţi, în limba engleză, ale conferinţei despre Charles Darwin ţinută de Richard Dawkins la Londra în data de 6 iunie 2009. Ar putea servi drept  excelent material didactic oricărui profesor de biologie:

Prima parte

A doua parte