Schimbă mărimea fontului

Promovaţi campaniile


Campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!Poster Darwin DayPoster Darwin Day

Protest - Stop finanțării din fonduri publice a Catedralei Mântuirii Neamului - miercuri 5 octombrie

 

Miercuri, 5 octombrie 2011, ora 17.00

Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului (bd. Națiunile Unite)Statul român a contribuit deja la susținerea catedralei Mântuirii Neamului cu donarea, prin încălcarea Constituției, a terenului de 11 ha proprietate publică în valoare de cca 200.000.000 Euro și cu sume acordate recentt de către guvern, Primăria Generală și Primăria sectorului 3 în valoare de 25.000.000 RON. Aceste finanțări din bani publici trebuie să înceteze iar catedrala, dacă va fi vreodată construită, să fie realizată exclusiv din donații sau fonduri private.

Politicienii populiști vor avea tendința să aloce la nesfârșit fonduri publice pentru a satisface cerințele constante ale bisericii precum pretenția de a susține de la buget construirea CMN.

Asociația Umanistă Română invită la protestul din 5 octombrie 2011 ortodocși, catolici, atei, protestanți, agnostici sau persoane cu orice alte convingeri și credințe, care, în calitate de cetățeni, se pronunță pentru separarea dintre stat și biserică și se opun finanțării publice pentru această catedrală de proporții uriașe.


Catedrala Mantuirii Neamului

Solicităm președintelui României organizarea unui referendum privind finanțarea din bani publici a Catedralei Mânturii Neamului și vom propune un draft al unui proiect de lege pentru finațarea cultelor din banii colectați, prin taxe și impozite, de către statul român de la persoanele care aparțin unui cult. O finațare corectă, transparentă și limitată la proporția de membri ai unui cult ar stopa pe de o parte scurgerea constantă a unor fonduri publice imense către biserici, îndeosebi căte cea majoritară și ar pondera populismul religios al politicienilor care alocă prin decizii arbitrare, în funcție de interesele lor particulare, bani publici care ar fi necesari în numeroase alte zone subfinanțate și de interes public.

Citeşte mai mult...
 
Renuntati la fondurile publice pentru Catedrala Mantuirii Neamului

Renunţaţi la fondurile publice pentru Catedrala Mântuirii Neamului

şi la presiunea constantă asupra politicienilor!

Scrisoare deschisă a Asociaţiei Umaniste Române

către Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române

Ne adresăm dumneavoastră în calitate de simpli cetăţeni ai României, ataşaţi valorilor democratice şi pluraliste ale societăţii deschise. Considerăm că nimeni nu este mai presus de lege şi că orice temă poate şi trebuie să fie discutată deschis în spaţiul public, într-un spirit de raţionalitate şi respect reciproc.

Suntem de părere că atunci când sunt formulate anumite obiecţii faţă de o acţiune sau o poziţie a partenerului de dialog, aceasta nu izvorăşte neapărat din rea credinţă, ci poate că se fondează pe nedumeriri legitime sau pe o viziune asupra lucrurilor care are temeiurile ei solide. O discuţie rămâne în cadrele civilităţii atâta timp cât participanţii la o confruntare de idei se abţin să formuleze atacuri la persoană faţă de cei cu care se află în dezacord.

În activitatea organizaţiilor neguvernamentale din România care luptă pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv pentru libertatea de exprimare şi pentru libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a tuturor cetăţenilor, indiferent de credinţele sau convingerile lor, pentru apărarea principiului democratic al separării dintre stat şi biserică, pentru protejarea patrimoniului, a parcurilor sau a spaţiilor verzi, au existat momente de confruntare cu anumite acţiuni şi proiecte iniţiate de către Biserica Ortodoxă Română. În unele cazuri, precum încercarea de a impune Catedrala Mântuirii Neamului în Parcul Carol, organizaţiile neguvernamentale au dovedit limpede că au avut dreptate, principial şi legal, câştigând în anii 2004-2005 procesele legate de acel amplasament.

 

Citeşte mai mult...
 
Afirma ceea ce gandesti!

 

Campania “Afirmă ceea ce gândeşti!”

La recensământul din octombrie 2011, invităm persoanele fără religie

să îşi afirme convingerile

Asociaţia Umanistă Română a iniţiat joi, 12 mai 2011, Campania “Afirmă ceea ce gândeşti!” prin care va milita pentru colectarea corectă a datelor cu privire la religie în timpul recensământului din luna octombrie a acestui an.

Campania a demarat printr-o cerere făcută către guvernul României de a ne prezenta modelul de formular care va fi utilizat la recensământul din octombrie. Am solicitat guvernului să includă explicit şi opţiunea “fără religie” în acest tabel, pe lângă opţiunile privind alte culte din România. Iată, spre exemplu, modelul formularului utilizat în Irlanda:

 

 

 

De asemenea, campania invită persoanele care nu au o religie (atei, agnostici, liber cugetători, sceptici sau indiferenţi faţă de religie) să îşi afirme opinia la recensământ şi, în general, în public. Dacă un cetăţean se consideră ortodox sau catolic sau protestant sau are o altă credinţă religioasă este foarte bine să afirme acest lucru. Aceia care consideră însă că nu sunt afiliaţi unui cult, sunt invitaţi să afirme acest lucru prin răspunsul pe care îl vor acorda la recensământ ca atei sau ca persoane fără religie. Nu contează faptul că ai fost botezat sau în ce credinţă ai fost educat în copilărie, contează ceea ce gândeşti sau crezi acum despre religie.

 Citeşte mai mult...
 
România obţine, în premieră, un loc în Board-ul European Humanist Federation

 

România obţine, în premieră, un loc în Board-ul European Humanist Federation

 

 

Asociaţia Umanistă Română vă invită la o conferinţă de presă joi, 12 mai, ora 13.00, la sediul Grupului pentru Dialog Social (Calea Victoriei nr. 120)

 

La Adunarea Generală a organizaţiei European Humanist Federation care a avut loc la Genova (Italia), în perioada 6-8 mai, am fost ales membru în Board-ul (Consiliul) acesteia. Fiind primul membru al Board-ului EHF din Estul Europei, atenţia şi interesul EHF vor creşte pentru problemele care privesc secularismul şi umanismul din această zonă a continentului.European Humanist Federation reuneşte peste 50 de organizaţii din 21 de state europene.

 

De asemenea, Asociaţia Umanistă Română va fi gazda Adunărilor Generale ale International Humanist and Ethical Union şi European Humanist Federation în mai 2013, la Bucureşti. Cu acel prilej vom invita personalităţi de anvergură mondială să conferenţieze în România, printre acestea numărându-se Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris, Michael Shermer, Anthony Grayling, PZ Myers şamd. Sperăm că vor răspunde afirmativ invitaţiei noastre.

 

 

 

Joi, 12 mai, Asociaţia Umanistă Română va iniţia oficial campania "Afirmă ceea ce gândeşti!" prin care va milita pe de o parte pentru organizarea în bune condiţii a recensământului din luna octombrie, mai ales în ce priveşte colectarea datelor cu privire la religie (întrucât la recensământul anterior pe formular erra tipărit cuvântul "ortodox" şi mai exista o căsuţă în dreptul căreia scria "altă religie", lucru care a făcut dificilă posibilitatea de a te declara ateu, agnostic sau fără religie), iar pe de altă parte de a îndemna cetăţenii români să declare ceea ce gândesc cu privbire la religie. Dacă ei se consideră ortodocşi sau catolici sau membri ai oricărui alt cult este foarte bine să afirme acest lucru. Aceia care consideră însă că sunt atei sau agnostici sau că nu au o religie, că nu sunt afiliaţi unui cult, sunt invitaţi să afirme acest lucru prin răspunsul pe care îl vor acorda la recensământ.

 

Nu în ultimul rând, Asociaţia Umanistă Română va demara procedurile prin care va ataca în instanţă hotărârea guvernului României de a aloca fonduri publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

 

PS: Rugăm reprezentanţii presei să confirme prezenţa la conferinţa de presă de mâine de la sediul GDS printr-un e-mail la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

Citeşte mai mult...
 
Sprijiniti umanismul secular acordand 2% din impozitul pe venit Asociatiei Umaniste Romane

Sprijiniţi umanismul secular din România
acordând 2% din impozitul pe venit
Asociaţiei Umaniste Române

Datele asociaţiei care trebuie trecute în formular sunt:


Asociaţia Umanistă Română
Cod de înregistrare fiscală: 25175415
IBAN: RO84 RZBR 0000 0600 1148 7076 - deschis la Raiffeisen Bank - Ag. Bucur OborVă rugăm să ne confirmaţi acest sprijin printr-un e-mail la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza !

Asociaţia Umanistă Română, în mai puţin de trei ani de la înfiinţare, a iniţiat zeci de acţiuni, demersuri şi proiecte pentru apărarea libertăţii de gândire, conştiinţă şi religie, apărarea libertăţii de exprimare, separarea dintre stat şi biserică, promovarea ştiinţei, a spiritului critic, a raţionalităţii, a statului de drept, a unui cadru electoral democratic, pentru promovarea evoluţionismului în şcoli şi eliminarea creaţionismului de la orele de ştiinţe, pentru apărarea libertăţilor individuale, a drepturilor persoanelor LGBT, pentru prezervarea patrimoniului cultural şi arhitectural, împotriva discriminării şi violenţei bazate pe preferinţe muzicale şi vestimentare şamd.

Faţă de numeroasele abuzuri care privesc libertatea de gândire, conştiinţă şi religie şi încălcări ale separării dintre stat şi biserică în România, este absolut necesară sprijinirea unei organizaţii puternice care să apere valorile umanismului secular. De aceea sprijinul dumneavoastră prin direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit este deosebit de important!Citeşte mai mult...
 
Actul de acordare a celor 10.000.000 RON pentru CMN este ilegal

Asociatia Umanista Româna cere demisia Primului Ministru Emil Boc şi
va ataca în instanta decizia guvernului de a aloca 10.000.000 RON
pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului


Decizia guvernului Emil Boc de miercuri, 9 februarie 2011, de a aloca 10.000.000 RON din fondul de rezera al guvernului pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este abuziva, imorala si ilegala. Ea reflecta o atitudine populista, cu conotatii electorale, si contrara valorilor democratice ale unui stat care este separat de biserică.

Decizia guvernului vine pe fondul unor dramatice taieri de salari si pensii, al închiderii multor scoli si spitale. Justificarea prezentata de guvern si de presedintele tarii pentru aceste taieri a fost aceea a constrângerilor bugetare drastice în actuala perioada de criza. Or, daca acest lucru este adevarat, atunci singurele cheltuieli legitime ale guvernului sunt cele care privesc dezvoltarea economica, sustinerea sectoarelor vitale si asigurarea veniturilor cetatenilor acestei tari. Orice alta directionare a fondurilor guvernamentale, pentru actiuni si proiecte care nu sunt necesare si urgente, reprezinta o risipa si o anulare a argumentului pentru care au fost operate taieri atât de dure ale salariilor, pensiilor si ale unor diferite indemnizaţii.

În timp ce domenii precum educaţia, cercetarea stiintţfică, sănătatea şi atâtea altele sunt grav afectate de reduceri bugetare, alocarea unor fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă, aşadar, o sfidare inacceptabilă.Pentru acest lucru îi cerem Primului Ministru, Emil Boc, sa revoce decizia privind alocarea celor 10.000.000 RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sau sa demisioneze. Nu mai reprezintă statul de drept, valorile democratice, cetaţenii acestei tari, ci doar interesele electorale ale partidului sau.

Asociaţia Umanistă Română va ataca în instanţă această decizie care încalcă legea şi Constituţia României din următoarele raţiuni juridice:

1. Este încalcat Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care prevede neutralitatea institutiilor publice:
„(1) În România nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult.”

Citeşte mai mult...
 
SUCCES AL ASOCIAŢIEI UMANISTE ROMÂNE LA CNCD PRIVIND PORTALUL e-Romania

 

SUCCES AL ASOCIAŢIEI UMANISTE ROMÂNE LA CNCD

PENTRU NEUTRALITATEA INSTITUŢIILOR STATULUI FAŢĂ DE CULTE

ŞI ÎNLĂTURAREA UNEI DISCRIMINĂRI RELIGIOASE


petiţia privind discriminarea religioasă de pe site-ul www.e-romania.ro

a avut câştig de cauză

 

Asociaţia Umanistă Română a obţinut un succes important la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Decizia recentă a CNCD confirmă justeţea argumentaţiei pe care am depus-o în petiţia nr. 7.191/28.07.2009 când am semnala că  site-ul www.e-romania.ro realizat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor are un conţinut discriminatoriu şi contrar neutralităţii instituţiiilor publice faţă de biserică.

 

Am arătat, iar decizia CNCD confirmă acest lucru, că prezentarea pe acest site realizat din fonduri publice cu precădere a unui cult anume, cel majoritar, reprezintă o discriminare faţă de alte credinţe sau ideologii.

 

Astfel, în temeiul Art. 20 alin. 2 din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, Colegiul Director al CNCD a hotărât că:


"Începutul construcţiei portaluluiu e-Romania produce efecte discriminatorii în mod indirect persoanelor aparţinând altor credinţe sau ideologii decât cea promovată de Biserica Ortodoxă Română, potrivit art. 2 alin. 3 al OG 137/2000."

 

 

 

Citeşte mai mult...
 
Protest la Statuia lui Mihai Viteazu - miercuri, 8 septembrie, ora 16.00

Protest la statuia lui Mihai Viteazu de la Universitate

Miercuri, 8 septembrie, ora 16.00


După cum am arătat aici, în aceste zile are loc o agresiune faţă de statuile de la Universitate care reprezintă un patrimoniu inestimabil al Bucureştiului şi un reper important pentru locuitorii acestui oraş.

Vă invităm miercuri, 8 septembrie, la ora 16.00, în dreptul statuii lui Mihai Viteazu de la Universitate la un protest faţă de acest abuz. Până acum şi-au anunţat prezenţa domnul Liviu Mihaiu, dar şi unii specialişti în patrimoniu sau reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale.


Statuia lui Mihai Viteazu, cea mai veche din Bucureşti, realiază de marele sculptor Albert-Ernest Carrier Belleuse, cel care a fost maestrul marelui artist Auguste Rodin care la rândul său a fost, pentru o perioadă, maestrul lui Constantin Brâncuşi.

Statuia a fost dezvelită în prezenţa Domnitorului Carol I în anul 1874

Statuia lui Heliade Rădulescu, realizată de marele sculptor italian Ettore Ferrara, deja a fost dislocată şi mutată în Parcul Izvor. Simpla mutare a statuilor presupune însă un risc major pentru acestea iar proiectul parcării subterane încă nu a fost făcut public.

Nu se ştie dacă şi până la ce dată statuile urmează să fie aduse înapoi şi dacă acea parcare va avea şi o porţiune supraterană ocupând astfel, în parte, zona în care au fost dispuse iniţial cele patru statui. Nu au fost prezentate garanţii ferme că statuile de la Universitate vor fi rearanjate exact în modul în care sunt dispuse acum fără nici un fel de interferenţe din partea parcării ce urmează a fi realizate.

Citeşte mai mult...
 
« Început Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor Sfârşit »

Pagina 1 din 12